Onze landgenoten in het WK Rallycross

In het eerste WK Rallycross ooit waren ook rijders uit onze contreien actief. De ene reed al meer wedstrijden dan de andere, maar uiteraard mede dankzij het feit dat er een thuiswedstrijd op de kalender prijkte kunnen we hier toch een aardig lijstje vertegenwoordigers opsommen.

SUPERCARS

1) Jos Jansen:

De Limburgse drukker engageerde zich tot verrassing van velen voor een volledig seizoen WK rallycross. Bij aanvang werd hij voorgesteld als één van de 15 permanente rijders voor 2014. Jansen reed met de Ford Focus MK III alle reeksen tot … die bewuste race in het Duitse Buxtehude. Jansen kon de gestrande Scirocco van Jochen Coox niet meer ontwijken op de bekende Hohengerade  en het verder verloop van het seizoen leek voor hem in het gedrang te komen. Maar de oplossing werd snel gevonden en de Ford Focus MK II waarmee Michaël De Keersmaecker in 2012 nog erg succesvol was werd in recordtijd heropgebouwd. Een zucht van opluchting werd geslaakt in het kamp van JJ Racing toen vrijdag de wagen probleemloos door de keuring raakte in het Italiaanse Franciacorta. Dat er dan nog wat problemen opdoken hoeft niemand te verbazen. Maar het belangrijkste: Jansen kon het seizoen verder zetten en ondertussen is de wagen reeds een tijdje op weg naar Argentinië voor de seizoensfinale in San Luis tijdens de Speed Week.

World Rallycross Championship 2014, round 9, Germany, Estering, Buxtehude, RallycrossRX
2) Koen Pauwels: 

Koen Pauwels gaat voor België de geschiedenis in als de allereerste Belg die een WK Rallycross-finale bereikte. En dat meteen in de opener te Portugal. En ook in het Britse Lydden werden nog drie puntjes meegegraaid. Maar het vervolg was moeilijker. In Mettet stond dan weer de organisatie centraal, waardoor de aandacht niet zozeer naar het sportieve ging. Maar in het Pauwels-kamp mag men tevreden terugblikken op een algemeen geslaagde wedstrijd in eigen land. In Italië testte Pauwels een RXLites-wagen. Dat laatste moet Pauwels Motorsport mee helpen beslissen wat er in 2015 gaat gebeuren.

World Rallycross Championship 2014, round 9, Germany, Estering, Buxtehude, RallycrossRX

3) Michaël De Keersmaecker:

MdK hield het bij een one-shot in eigen land met de Scirocco van Jochen Coox. De JDK-rijder wou uiteraard niet ontbreken in eigen land en legde de toppers zeker het vuur aan de schenen. Zonder technische problemen in reeks 4 had de man uit Londerzeel zeker een plaats in de semi-finales kunnen veroveren. Maar de fans wisten zijn optreden zeker te waarderen. Ondertussen wordt er in het JDK-kamp naarstig gewerkt richting 2015.

World Rallycross Championship 2014, round 6, Belgium, Circuit Jules Tacheny, Mettet, RallycrossRX

4) Jochen Coox:

Jochen Coox en zijn team begonnen vol vertrouwen aan het 2014-seizoen. De problemen met de turbo, waarmee de Scirocco in 2013 te kampen had, behoorden tot het verleden. Na een mooi resultaat gedurende de Lydden-wedstrijd van het Belgische kampioenschap werd besloten om enkele WK-wedstrijden te gaan rijden. Uiteindelijk werden dat de wedstrijden in Engeland en Duitsland. Op het favoriete circuit van Coox in Buxtehude werd de Scirocco volledig afgeschreven. Einde seizoen voor Coox.

World Rallycross Championship 2014, round 9, Germany, Estering, Buxtehude, RallycrossRX

5) Ronny Scheveneels:

Scheveneels reed de wedstrijd in eigen land met de Skoda Fabia van Marcel Ottink. Dat verliep niet erg probleemloos voor de Kempenaar.

World Rallycross Championship 2014, round 6, Belgium, Circuit Jules Tacheny, Mettet, RallycrossRX

6) Patrick Van Mechelen:

Patrick Van Mechelen reed, wat later bleek, voorlopig zijn laatste rallycross-wedstrijd. Daarover kon u eerder al lezen op onze website. De wedstrijd in Mettet was er eentje om snel te vergeten. Het weekend werd gekenmerkt door technische problemen en een aanrijding in de eerste bocht. Een piloot van het kaliber Van Mechelen had een mooier afscheid verdiend. Een weinig later werd de Fiesta waarmee Van Mechelen drie titels behaalde in 2013 verkocht aan Koen Pauwels.

World Rallycross Championship 2014, round 6, Belgium, Circuit Jules Tacheny, Mettet, RallycrossRX

Back to top button