Lage landen in EuroRX: Touringcars

In ons drieluik “Lage landen in Euro (of WK) RX” zijn we uiteindelijk aanbeland bij de klasse Touringcars. Een kwartet rijders vertegenwoordigde onze regio, met name de Belgen Filip Baelus, Patrick Mertens, Nick Snoeys en last but not least de Nederlandse amazone Mandy Kasse.

1)      Filip Baelus
Baelus vervoegde de rangen vanaf de wedstrijd in Mettet. Het eerste deel van het seizoen reed Filip nog met zijn Volvo C30 in de Challenge. Onder begeleiding van Guino Kenis werd voor eigen publiek een prachtige overwinning behaald en lang moest het duo niet nadenken om het vervolg van het seizoen verder te zetten in het EuroRX, zelfs het uitzicht op een eventuele Challenge-titel kon daar niets aan veranderen. “De return is hier veel hoger dan in de Challenge”, klonk het al snel bij Kenis-Baelus. Filip Baelus eindigde telkens in de finale en behaalde ook nog een tweede stek in het Italiaanse Franciacorta. Daarmee eindigt de C30-rijder zevende in het kampioenschap, een prestatie van formaat!

World Rallycross Championship 2014, round 6, Belgium, Circuit Jules Tacheny, Mettet, RallycrossRX

2)      Patrick Mertens
Pats maakte behoorlijk vroeg zijn 2014-plannen bekend. Reeds in februari toonde de rijder uit Tielen zijn Volkswagen Polo aan zijn fans en kondigde meteen aan zich te engageren voor een volledig seizoen in het EK RX van IMG. Zijn ambities, hier en daar een EK-finale behalen mèt eventueel een podium, kon hij nooit helemaal waarmaken. Er was haast elke wedstrijd wel een probleem dat de kop op stak en voor de laatste wedstrijd deed Mertens een beroep op de Volvo C30 waarmee Jos Sterkens een week eerder Challenge-kampioen werd.  Ondanks de eerste kennismaking met die Volvo behaalde Mertens daar eindelijk een tweede finale nadat dat eerder in de opener te Portugal lukte.

World Rallycross Championship 2014, round 10, Italy, Franciacorta International Circuit, Brescia, RallycrossRX

3)      Mandy Kasse
Bij haar debuut in het Britse Lydden Hill eindigde Mandy Kasse meteen in de finale met haar Ford Fiesta. Een vijfde plaats was het resultaat. Enkel in België zelf raakte zij  niet verder dan de halve finale, want in het Franse Lohéac was het opnieuw raak voor de  rijdster uit Nederland.

World Rallycross Championship 2014, round 8, France, Circuit de Lohéac, Lohéac, RallycrossRX

4)      Nick Snoeys
De kersverse kampioen van België bij de Touringcars nam enkel deel aan de wedstrijd in Mettet en eindigde daar zesde in de finale nadat hij derde werd in zijn halve finale.

World Rallycross Championship 2014, round 6, Belgium, Circuit Jules Tacheny, Mettet, RallycrossRX

Eerder berichtten we al over het feit dat de klasse Touringcars het niet makkelijk heeft en IMG schroeft in 2015 het aantal wedstrijden die meetellen voor het EK terug naar vijf wedstrijden. Wekt dat bij sommigen interesse op om een volledig kampioenschap af te werken?

Back to top button