Heikkinen wint opnieuw in Mettet

In Mettet waren àlle ingrediënten aanwezig om er een top-weekend van te maken. Hoogdagen voor het Belgische rallycross, want niet alleen het WK Supercars streek neer op het Circuit Jules Tacheny. Ook het EK was in vol ornaat daar met de drie klassen Supercars, Super1600 en Touringcars. Die eer is verder enkel weggelegd voor de Estering in Buxtehude.

Kanshebbers bij de vleet in het WK, maar uiteindelijk was het toch de Fin Toomas Heikkinen die in de finale Petter Solberg achter zich wist te houden. De Noor had dan al hèt exploot van de dag laten zien door in de halve finale verplicht tweemaal te moeten jokeren na een valse start. Toch wist de regerend wereldkampioen zijn DS3 alsnog als tweede over de finish te brengen na PG Andersson. In die halve finale wist Mattias Ekstrom met de Audi de derde en laatste stek die goed was voor een finale te bemachtigen. In de andere halve finale was de uiteindelijke winnaar Heikkinen de beste voor het OMSE-duo Andreas Bakkerud en Reinis Nitiss. Manfred Stohl zag daar alle kansen al wegglippen vroeg in de eerste meters van die semi-finale.

_RXB0925
Dè primeur was het feit dat er voor de eerste maal gescheiden finales waren. Zo werkten de EK-tenoren in de klasse Supercars aparte (halve) finales af. En de Fransman Jerome Grosset-Janin viel de eer te beurt de fel bevochten winst weg te kapen. De Noor Ole Christian Veiby (Polo/KMS) en de Hongaar Tamas Karai waren in die volgorde de resterende overlevers in de ultieme finale. François Duval diende op te geven na een duel met Grosset-Janin en ook voor Tommy Rustad en Frode Holte ging het mis. Koen Pauwels diende in de halve finales op te geven met turbo-problemen en Ronny Scheveneels crashte stevig in de eerste heat van zondagvoormiddag.

_RXB2439

Davy Van Den Branden zou op voorhand tekenen voor een plek in de halve finale in eigen land. Van Den Branden deed het wel èrg goed met de Citroën DS3 en stond na 4 reeksen negende tussen al dat Super1600-geweld. In de halve finale gold de wet van de sterkste. Van Den Branden nam een prima start en kwam als vierde door, maar de heren achter hem beschikten duidelijk over meer PK’s. Na opgave van de Deen Ulrik Linnemann werd Davy uiteindelijk 5de in zijn halve finale, een erg verdienstelijk resultaat dat zeker een boost zal geven binnen het team voor het vervolg van het seizoen. Janis Baumanis won uiteindelijk met een Renault Twingo van Set Promotion voor Nikita Misyulya en Andrea Dubourg. Willem Veltman werd 15de, wat hem twee puntjes oplevert.

_RXB2244

Géén Belgen in de klasse Touringcars, waar Mandy Kasse de Benelux vertegenwoordigde. Met een 13de stek viel zij jammer genoeg net buiten de finales. Fredrik Magnussen won in Mettet nadat hij op zaterdag nog een koprol meemaakte in het starttumult in de derde reeks. Anders Bråten werd tweede voor Tom-Daniel Tånevik.

_RXB1054