Opnieuw RCE op de Duivelsberg

Het weekend van 8 en 9 augustus is er opnieuw Europees Rallycross-geweld te zien op het Duivelsbergcircuit te Maasmechelen. Na een afwezigheid van 1 jaar bezoekt de Rallycross Challenge Europe (RCE) opnieuw de Limburgse rallycross-omloop. 

Het alternatief voor het WK en EK van IMG biedt rijders die zich niet willen of kunnen meten met de absolute toppers van het WK om welke reden dan ook een kans om toch Europees/internationaal actief te zijn. Vooralsnog wordt de deelnemersveld vooral gevuld met rijders uit onze contreien en rijders uit voormalige Oostblok-landen wat geen verrassing is gezien de geografische spreiding van de 6 RCE-manches. En de Belgen doen het prima, want na twee wedstrijden staan zij aan de leiding in drie van de vier klassen.

RV1_6321
Jos Jansen prijkt helemaal bovenaan in de hoogste klasse Supercars met zijn Ford Focus MK III waarmee hij vorig jaar nog deelnam in het WK maar hij wordt op de voet gevolgd door de Rus Roman Stepanenko die steeds sneller is met zijn Citroën C4. “Bezige bij” Max Pucher  (Oostenrijk) is voorlopig derde en laat zich in de WK-wedstrijd in Canada vervangen door zijn landgenoot Chris Brugger en is dus ook van de partij in de Belgische RCE-manche. Ronny Scheveneels en Johnny Verkuringen zijn de andere Belgen op de voorlopige deelnemerslijst die werd vrijgegeven. De Nederlander Marcel Ottink gaf al te kennen niet te starten in de RCE-manche van België.

RV1_6008
In Super1600 topt de Let Artis Baumanis (Renault Twingo) de rangschikking voor regerend kampioen Sven Seeliger en de Hongaar “Luigi”. Thijs Heezen en Bart Stouten zijn respectievelijk 7de en 10de. Beide heren zullen ook in Maasmechelen aantreden en krijgen gezelschap van Danny Luyten, Willem Veltman, Kris Fruru en Pascal Roumans.

RV1_5889

En dan is er de SuperTouringcars-klasse, in grote mate te vergelijken met de Supernationals in het BK en NK. De klasse is overigens ook opgesplits in wagens boven en onder 2000cc.  Het is dan ook geen verrassing dat vooral Belgische en Nederlandse deelnemers op de lijst prijken. Uitzonderingen hier zijn de Oostenrijker Karl Schadenhofer (+2000cc) en de Tsjech Roman Castoral (-2000cc). Die laatste volgt op één puntje van Jos Sterkens in de voorlopige tussenstand. De top 5 van de rangschikking wordt overigens gevormd door rijders die niet toevallig reeds aan beide wedstrijden (Tsjechië en Litouwen) deelnamen.

RV1_7770

In de klasse boven 2 liter was Steve Volders tweemaal goed voor winst en hij leidt dan ook uiteraard de debatten voor Filip Vanderheyden en Herman Van Thielen. Ludo Hermans sluit de tussenstand af. Dit kwartet Belgen zijn voorlopig de enigen die dit seizoen in actie kwamen in RCE in deze klasse, maar gelukkig wordt deze klasse in ons land aangedikt tot zo’n 12 rijders met onder meer Luc Maris en Davy Leysen. De naam Wil Teurlings mag gerust een verrassing worden genoemd in deze klasse, net als de naam Dave Van Beers in de klasse onder 2 liter.

RV1_6407

Opmerkelijk voor het kampioenschap: voor de eerste maal dit seizoen zullen er 4 heats worden afgewerkt in plaats van 3 zoals in de voorgaande wedstrijden.

De timing voor 8 en 9 augustus:

Zaterdag 8 augustus 2015
07.30 u Circuit open
08.00 u – 10.15 u Administratieve controle
08.05 u – 10.30 u Technische controles
10.00 u – 11.00 u Vrije trainingen Retro Cup (4 ronden)
11.00 u – 12.30 u Vrije trainingen 1 (4 ronden) RCE
12.45 u Briefing piloten
13.15 u – 14.25 u Vrije trainingen 2 (4 ronden) RCE
14.30 u Start eerste reeks Retro Cup
15.30 u Start eerste reeks RCE
16.45 u Start tweede reeks Retro Cup
Zondag 9 augustus 2015
07.30 u Circuit open
08.30 u – 10.00 u Warm – up (2 ronden) RCE
10.30 u Start derde reeks Retro Cup
11.00 u Start tweede reeks RCE
12. 30 u Parade op het circuit met de teams
gevolgd door signeersessie
13.30 u Start derde reeks RCE
14.30 u Start vierde reeks RCE
15.30 u Halve finale
16.30 u Finale
na de finales: RCE podium in de paddock

Foto’s met dank aan Remond Verloop.

Back to top button