RCE: Jansen takes Valkenswaard!

Zo’n 37 rallycrosswagens kwamen in Nederland (Valkenswaard) aan de start voor alweer de 4de manche van de Rallycross Challenge Europe en onder een dreigende hemel werden reeksen en finales afgewerkt. Toch bleef het de hele zondag droog en kregen de aanwezigen in de slotfase nog enkele verrassende winnaars te zien.

Jos Jansen wist een week na de Belgische RCE-manche dan toch zijn eerste overwinning te behalen, maar dat was niet zo vanzelfsprekend. Sterker nog, twee heats had Jansen nog geen volledige ronde afgelegd, een gevolg van twee uitstapjes in de grindbak van de eerste bocht. Een derde plaats in de derde heat toonde verbetering, ondertussen was de Rus Roman  Stepanenko zijn favorietenrol wèl aan het waarmaken. Ook in de finale leek er voor Stepanenko met zijn Citroën C4 aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht, maar nadat Jansen zijn Focus de jokersectie had doorgestuurd naderde de Limburger zienderogen, wanneer ook Stepanenko de verplichte extra meters voor zijn rekening nam, kon Jansen de leiding overnemen. Even werd het nog spannend binnen het team JJ Racing toen de grijze Ford Focus een uitstapje in het zand maakte bij het naderen van de finish-vlag, maar de eerste winst in het RCE 2015 ging dan toch naar het Belgische kamp. Stepanenko werd tweede gevolgd door de Oostenrijker Max Pucher.

_SRX4899

In de Super1600-klasse bevestigde de Rus Egor Sanin (Renault Clio) zijn goede vorm met zijn tweede overwinning op rij voor de Let Artis Baumanis en thuisrijder Peter van de Wege.

_SRX4754

Verrassing alom was er in de SuperTouringcars-klasse boven 2 liter waar Steve Volders, driemaal snelste in evenveel reeksen, op de valreep de start van de finale niet haalde. Ook de gekregen reparatietijd bracht geen soelaas en het waren Davy Leysen en Ludo Hermans die plots voor de overwinning streden. Het was uiteindelijk Leysen met zijn BMW die zich de snelste toonde van het duo. Hermans moest vrede nemen met de tweede plaats voor Volvo-rijder Kristof Tauwenberg. Gedurende de dag diende Luc Maris, winnaar van verleden week in Maasmechelen, er al vroegtijdig de brui aan te geven.

_SRX4725

In de klasse  Supertouringcars onder 2 liter stond er alweer geen maat op de Tsjech Roman Castoral. Jos Sterkens kon even de schijn hoog houden maar de na de verplichte joker-ommetjes was Castoral duidelijk de snelste van de twee. Joel Strackx eindigde voor de vierde maal in evenveel wedstrijden op het podium.

_SRX4680

De voorlaatste wedstrijd tellende voor de RCE wordt verreden in Oostenrijk tijdens het laatste weekend van augustus en dat op de Wachauring (Melk).