PR: Winst voor JJ Racing in Valkenswaard!

Één week na de manche op het Duivelsbergcircuit streek de Rallycross Challenge Europe neer op het Eurocircuit in Valkenswaard. Wat in zijn thuisland niet lukte speelde Jos Jansen wel klaar op het Eurocircuit. In Maasmechelen diende de Limburgse drukker nog zijn meerdere te erkennen in de Rus Roman Stepanenko, maar in Nederland werden de rollen omgedraaid met nagenoeg hetzelfde deelnemersveld aan de start, zonder Ronny Scheveneels dan. Er verschenen vijf Supercars aan de start en net zoals vorig weekend beloofde het hoofdzakelijk weer een boeiende strijd met Roman Stepanenko te worden. In de voorlopige RCE tussenstand stonden beide heren voor aanvang samen aan de leiding en zou de wedstrijd op het Eurocircuit dus opnieuw voor een verschil gaan zorgen. Al viel het nog af te wachten hoe de Supercars zouden reageren op het rijden zonder “ALS” en de geluidsnormen die door de hogere instanties van de gemeente Valkenswaard worden opgelegd.

_SRX4323

Tijdens de twee vrije trainingen welke verreden werden op zaterdag wist Jos een eerste en tweede tijd te realiseren. Op zondag stonden de drie kwalificatiemanches en de finales op het programma. Voor de eerste heat stond onze Limburgse drukker op de vierde startpositie. Het was de Rus Stepanenko die de beste start nam voor Jos en Pucher. Maar in de eerste bocht, de zogenaamde “Per Eklund bocht”, was er een contact tussen Jos en Pucher waardoor onze man uit Hoeselt rond ging en hij door de opgelopen schade zijn weg niet meer kon vervolgen. Bij de start van de tweede reeks schoot Jos als een pijl uit de startblokken maar ging hij veel te optimistisch en te hard de “Per Elkund” bocht in waardoor hij in de zandbak strandde. Ook de derde reeks verliep niet vlekkeloos, na een valse start wat hem drie seconden straftijd opleverde nam Jos bij de herstart de leiding. Maar de wegligging van de Focus Mk3 bleek niet optimaal waardoor hij na het nemen van zijn jokerlap toch nog een plaatsje moest prijsgeven aan Stepanenko en als tweede werd afgevlagd.

8T6I3193

In de grote finale stond Stepanenko op de polepositie met langs hem Pucher en Verkuringen. Onze man uit Hoeselt en Grishin namen plaats op de tweede startrij. Het was de snelle Rus die de beste start nam gevolgd door Jos en de rest van het veld. Net op het moment dat Jos in de tweede ronde zijn jokerlap afwerkt gaat Stepanenko met zijn Citroën C4 in de fout. Zo kan Jos vrijwel meteen achter de Rus aansluiten en wanneer ook hij in de laatste ronde zijn verplichte jokerlap afwerkt is het onze drukker die de leiding kan overnemen.

_SRX4905

Toch maakt Jos het nog even spannend wanneer hij breed uit de laatste bocht “de Tarzanbocht” komt, maar zijn voorsprong is voldoende om zijn eerste zege in het RCE kampioenschap 2015 te pakken! Wat in de reeksen dus allemaal wat fout liep werd in de finale ruimschoots goed gemaakt met deze prachtige overwinning. Na afloop zagen we dan ook niets dan blije gezichten binnen het JJ Racingteam en namen Jos en zijn team de vele felicitaties van harte in ontvangst. In de RCE tussenstand staat Stepanenko mede dankzij zijn sterke prestaties tijdens de kwalificatieheats en zijn tweede plaats in de finale nu aan de leiding met amper twee punten voorsprong op onze man uit Hoeselt. Het belooft dus nog best spannend te worden tussen beide heren in de strijd om de RCE titel tijdens de twee resterende wedstrijden.

_SRX4932

Reactie Jos:  “Een rallycross wedstrijd op het Eurocircuit in Valkenswaard is altijd wel speciaal, vooral omwille van de geluidsnormen. We hadden er ons dan ook goed op voorbereid. Ik ben uiteindelijk ook zeer blij met de nieuwe motor, want het bleek dat we heel het weekend veel sneller waren in de start. De reeksen verliepen zeker niet zoals we gehoopt hadden. Na het contact en de niet finish in de eerste reeks was ik er op gebrand dit recht te zetten in de tweede reeks. Ik pakte de kopstart maar ging veel te optimistisch de eerste bocht in met de zandbak als gevolg. Ook in de derde reeks bleef de ellende duren, nu veroorzaakte ik een valse start. Bij de herneming nam ik de kop, maar de ligging van de Focus Mk3 was abnormaal en ik schoof alle kanten uit en werd er als tweede gefinisht. Bleek dat er toch iets geraakt was bij de schuiver in de zandbak tijdens de tweede reeks. Het ganse team heeft ondanks de slechte reeksen wel weer knap werk geleverd om de Focus Mk3 in optima forma aan de start van de finale te krijgen. Hierin kon ik als tweede na Stepanenko aanpikken en door onze goede jokerstrategie kon ik hem in de laatste ronde passeren. Zo werd ik als eerste afgevlagd en was onze eerste zege in het RCE 2015 een feit!”

Tijdens het laatste weekend van augustus trekt het JJ Racingteam richting het Oostenrijkse Melk, dit voor de voorlaatste manche van het RCE kampioenschap.

Tekst: JJ Racing

Back to top button