PR: Winst voor Jos Jansen op BK Maasmechelen!

Na de voorbije Rallycross Challenge Europe wedstrijden werd afgelopen zondag onder een steeds dreigend wolkendek alweer de voorlaatste manche van het Belgisch Kampioenschap afgewerkt. De piloten strijdend voor het BK kregen traditie getrouw tijdens de september race het gezelschap van de rijders voor het Duits Kampioenschap.
Zo kwamen er een 100 tal piloten op het Duivelsbergcircuit aan de start waaronder 10 Supercars. Met nog twee wedstrijden te gaan stond de Belgische titelstrijd nog volledig open en was het Jochen Coox die de voorlopige tussenstand aanvoerde gevolgd door onze Noorderbuur Marcel Ottink en onze drukker uit Hoeselt op plaats drie, respectievelijk op 7 en 9 punten.

_SRX6413

Voor de eerste heat stond Jos op de polepositie met langs hem Verkuringen, die na problemen tijdens de vrije trainingen forfait moest geven, Snoeck en de Duitsers Fuchs en Eichelberg. Na een knappe kopstart gaat Jos iets te breed in de “Spinnekop” waardoor Snoeck aan hem voorbij kan. Maar wanneer beide heren hun verplichte jokerlap hebben afgewerkt is het toch onze drukker die de leiding pakt en als eerste wordt afgevlagd. Het levert hem eveneens de beste heattijd op voor Coox en Snoeck. Zo stond Jos in de tweede heat samen met Snoeck, Ottink, Fuchs en Scheveneels op de startgrid. Wanneer het licht op groen springt is het wederom onze man uit Hoeselt die het snelste weg komt en een mooie start-finish overwinning boekt, goed voor een tweede tijd algemeen na Coox. In de derde en laatste kwalificatieheat nam Jos het op tegen het Duitse trio Schomaker, Brandt en Eichelberg. Na opnieuw de kopstart te hebben genomen reed Jos onbedreigd naar de heatoverwinning waarmee hij eveneens de beste tijd op de tabellen wist te zetten.

_SRX7120

Met twee besttijden achter zijn naam stond Jos dan ook op de polepositie voor de grote finale. Verder zagen we ook Coox en Snoeck op de eerste rij terwijl Ottink en Scheveneels op de tweede startrij stonden. Het was Coox die als een pijl uit een boog wegschoot gevolgd door onze man uit Hoeselt. Wanneer Coox in ronde drie zijn jokerlap afwerkt is het Jos die de leiding overpakt en nu een zo groot mogelijke voorsprong moet zien te pakken voor wanneer ook hij zijn jokerlap moet afwerken. Dit gebeurd in de allerlaatste ronde maar toch is het Coox die een fractie sneller is en als eerste uit de “Limburgia corner” komt. Jos geeft zich echter niet zomaar gewonnen en plaatst nog een laatste aanval richting de “Haarspeldbocht”. Hierdoor gaat Coox net iets te laat in de remmen bij het opdraaien van de “Duivelsberg” en is het Jos die alsnog binnendoor kan duiken en uiteindelijk als eerste wordt afgevlagd! Dankzij dit knappe manoeuvre wist hij dus zijn eerste, lang verwachte en meer dan verdiende overwinning in het BK te pakken. Met nog één wedstrijd te gaan heeft onze drukker met een achterstand van zes punten op Coox nog steeds een waterkansje op de Belgische titel. Al beseffen we ook wel dat het heel raar zal moeten lopen voor Coox om de titel nog te mislopen en pech wensen we dan ook niemand toe.

_SRX7310

Reactie Jos:
Ondanks de mindere weersvoorspellingen bleef het toch een ganse dag droog en werd het nog een schitterende rallycross dag. Doordat het circuit er voor de eerste reeks nog nat en vettig bijlag hadden we voor de regenafstelling gekozen, toch schoof ik nog alle kanten uit. Blijkbaar was ik niet alleen, want ondanks de kleine schuivertjes realiseerde ik toch nog de snelste tijd. De tweede heat op een opdrogend circuit verliep beter en realiseerde ik de tweede tijd. In de derde reeks ging ik er nog eens vol voor, omdat de polepositie toch wel belangrijk is voor de finale. Met opnieuw een snelste tijd slaagden we dan ook in dit opzet. In de finale nam Jochen Coox de beste start maar het bleef spannend tot de laatste ronde. In deze ronde nam ik mijn jokerlap en bij het uitkomen zette Coox zijn VW Scirocco Mk3 redelijk breed voor mij, ik dook naar binnen en zo gingen we zij aan zij richting de haarspeld voor de “Duivelsberg”. In dit knappe, faire duel ging Coox net iets later in de remmen waardoor hij te ver naar buiten schoof en zo een gat liet vallen bij het opdraaien van de “Duivelsberg”. Ik kon de Focus Mk3 er tussen zetten en de leiding overnemen en zo de overwinning pakken. Ook het publiek vond het blijkbaar prachtig te merken aan de vele reacties en felicitaties achteraf.

Op 4 oktober zal het JJ Racingteam aan de start komen van de slot manche voor het BK Rallycross. Alvorens een week later af te reizen naar Italië voor de finale wedstrijd van de Rallycross Challenge Europe 2015.

Tekst: JJ Racing
Foto’s: Dave Smeets/RX-inside