BRX: De winterpauze is voorbij!

Het eerste weekend van maart staat op het vertrouwde Duivelsbergcircuit in Maasmechelen zoals de traditie het wil opnieuw in het teken van de opening van het Belgische en regionaal rallycross-seizoen.

De strijd om de halve finales en de ultieme finale in elke klasse wordt spannender, want halve finales en finales worden telkens met zes in plaats van acht rijders afgewerkt. Wanneer een klasse meer dan 18 gekwalificeerden kent, wordt er een soort “kwartfinale” verreden waarbij de eerste twee zich mee plaatsen voor de halve finale. Dan zijn dus slechts de beste 10 rijders rechtstreeks geplaatst voor een halve finale.

Supercars
Tijdens de afgelopen winter kon er niet worden naast gekeken, Jochen Coox schafte zich een top-VW Polo aan die toebehoorde aan Marklund Motorsport en nog bestuurd werd door de Amerikaan Tanner Foust. Coox kan op papier al bij de favorieten worden aangestipt en ook Jos Jansen zal zich met een ongetwijfeld helemaal opgefriste Focus MK III in de strijd werpen. Verder wordt de opener aangevuld met de Fransen Gilles Franco (Peugeot 208) en Guy Moreton. Laatstgenoemde komt aan de start met de ex-Coox-Scirocco. Daarnaast mogen we ook Johnny Verkuringen en Wil Teurlings aan de start verwachten.

DSRX0295

Super1600
Een aantal rijders maakten de overstap naar de Supernationals min 2000cc, zoals Dave Van Beers. Toch oogt de klasse nog voldoende competitief met uiteraard op kop Davy Van Den Branden, de Belgisch kampioen van de afgelopen twee jaar. Hij komt opnieuw aan de start met de Citroën DS3. Grootste concurrent voor Van den Branden op papier lijkt Dennis Remans. De Zutendaler werd afgelopen jaar geplaagd door pech, maar zal met vertrouwen aan de start verschijnen. Noorderbuur Thijs Heezen zou roet in het eten van de Belgen kunnen gooien. De jonge Nederlander won de laatste wedstrijd van afgelopen seizoen en wist hierbij regerend kampioen Van den Branden achter zich te houden. Danny Luyten moet noodgedwongen zijn oude krachtbron in de Yaris monteren voor aanvang van het seizoen. De geplande update laat nog even op zich wachten. Naar verwachting kan Luyten voor de rest van het seizoen beschikken over 30 paardenkrachten meer in zijn Yaris, iets wat hem de aansluiting zou moeten brengen met kop.

_SRX8267

Supernationals min 2000cc
Deze klasse is ondertussen razend populair waarbij 25 en meer deelnemers geen uitzondering vormen. Steven Stessens mag dan wel afgelopen jaar zijn titel hebben verlengd, ruim een handvol andere favorieten kunnen hier zeker worden aangeduid. Om maar enkele namen te noemen: Robbe Goris, Yves Moonen, Jef Mertens, Martijn Vanhove en Nick Neyens. Ook enkele nieuwe namen in deze klasse. Zoals gezegd Dave van Beers die overkomt van de S1600. Mandy Kasse zal met de Ford Fiesta aantreden in de kleine Supernational-klasse. Danny de Beuckelaer die de Volvo C30 van Filip Baelus wist te kopen. Kortom, genoeg smaakmakers voor een interessante wedstrijd!

_SRX8721

Supernationals plus 2000cc
Steve Volders verdedigt hier zijn titel met de prachtige Escort MK I en mag onder meer aan Kristof Bex als opponent verwachten. Grote afwezige bij de aftrap van het nieuwe seizoen is Luc Maris. Zijn vertrouwde Volvo werd deze winter verkocht aan Bert Bosmans. Hiermee zouden we Bosmans meteen tot de kanshebbers voor de overwinning kunnen rekenen. Andere kanshebbers voor de finaleplekken zijn zonder meer Filip Vanderheijden, Stefan Vaessen die afgelopen winter de BMW Compact van Mandy Kasse kocht en natuurlijk “Rookie 2015” Stephanie van Lingen.

8T6I4237

Zondagavond omstreeks 17u30 kent u het verdict van de opener en kan er wellicht een beter beeld gevormd worden van de nieuwe waardeverhoudingen. Het vervolg : nog zes wedstrijden waarbij tweemaal een uitstap naar het buitenland (Engeland, Lydden en Duitsland, Buxtehude), eenmaal Mettet en driemaal Maasmechelen.