Coox: “Wat een knotsgekke finale!”

Afgelopen zondag werd op het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen het Belgisch kampioenschap Rallycross op gang geschoten. Voor Coox zou dit een eerste kennismaking worden met de hagelnieuwe VW Polo, alias Victoria.

De weersverwachtingen waren niet veelbelovend. De hele dag zouden regen en opklaringen mekaar afwisselen, waardoor het erg moeilijk zou zijn om een set-up te bepalen. In de warm-up zagen we Coox twee keer op het circuit onder redelijk natte omstandigheden. Na de warm-up polsten we Jochen over zijn eerste bevindingen met de Polo. “Vanaf de eerste meter voelt de wagen enorm goed aan. Het voelt alsof ik weer in mijn Skoda Fabia zit, heerlijk!”

DSRX1245

In de kwalificatiereeksen wist Coox twee keer een snelste tijd op de tabellen te zetten in evenveel reeksen. Het team besloot om de derde reeks ook te starten om meer te kunnen leren over de wagen. Opnieuw zag het er goed uit voor de Polo, tot Coox dwars kwam te staan in de Limburgia-corner. Met de neus tegen de betonnen muur probeerde Coox snel de wagen in zijn achteruit te zetten. Victoria kwam echter niet meer van haar plek. Met technische problemen werd de Polo richting paddock gesleept.

DSRX1577

Met twee keer een scratch was het Coox op pole position in de grote finale. Naast de Polo was het Johnny Verkuringen in de Subaru Impreza. Wil Teurlings, Jos Jansen en Guy Moreton completeerden de grid. De weergoden besloten zich te mengen in het spektakel. De hemelsluizen gingen open en het volledige circuit werd onder water gezet. Bij het startsein miste Verkuringen zijn start en was op achtervolgen aangewezen. Het was Coox die de beste start lukte en het veld aanvoerde. Guy Moreton moest al snel zijn Scirocco aan de kant zetten met technische problemen. In de derde ronde kwam de Polo te snel richting eerste bocht en belandde in het decor. Coox weet uit het mulle zand te komen en de achtervolging in te zetten. Niet zonder resultaat… zowel Jansen, als ook Verkuringen gingen eveneens in de fout! Coox neemt de leiding in de wedstrijd opnieuw over en weet als eerste de meet aan te tikken! 

DSRX1223

Reactie van Jochen: “Wauw wat een knotsgekke finale! Deze overwinning is voor mijn team. Ze hebben de afgelopen 3 weken keihard gewerkt om de Polo aan de start te krijgen. Het voelt super om hen met dit resultaat te kunnen belonen. Ik moet op deze plaats echter ook Jos Jansen bedanken. In de derde reeks spinde ik door een gebroken steekas. Ik probeerde de Polo snel in zijn achteruit te zetten en hierbij brak er iets in de versnellingsbak. Eigenlijk zou dit einde oefening betekenen, maar Jos leende ons een versnellingsbak, via deze weg dus nogmaals bedankt!”

DSRX2512

“De finale zelf was een spektakelstuk. Ik denk dat het publiek genoten heeft. Voor de start van de finale kwam het echt met bakken uit de lucht, ongelofelijk! Ik pakte een goede start en wist het veld aan te voeren. Op zich had ik de wedstrijd onder controle, maar in de derde ronde belandde ik in het decor in de eerste rechtse. Ik dacht dat onze race voorbij was, maar ik kon mijn race vervolgen.  Voor mijn neus zag ik de anderen ook 1 voor 1 slachtoffer worden van de barre omstandigheden. Zowel Jansen en Verkuringen spinden in de eerste rechtse en ik kon de leiding heroveren, om deze niet meer af te staan. Geweldig om het debuut met Victoria met een overwinning te bekronen! Op naar Lydden Hill over 3 weken!”