PR: JJ Racing pakt de derde plaats tijdens de Internationaal getinte BK manche in Mettet

Het afgelopen Pinksterweekend stond het Circuit Jules Tacheny in het Waalse Mettet helemaal bol van de rallycross activiteit. Na het WK en EK geweld op zaterdag en zondag was het op Pinkstermaandag de beurt aan onze piloten strijdend voor het BK. Bij de Supercars zagen we langs Belgische zijde enkel onze Hoeseltse drukker en Johnny Verkuringen aan de start. Titelverdediger Jochen Coox moest jammer genoeg forfait geven door de motorpech opgelopen tijdens de vrije trainingen van de EK manche op zaterdagochtend. Maar gelukkige kregen onze landgenoten het gezelschap van de fabrieksteams van Volkswagen RX Sweden en World RX Team Austria alsook WK leider en winnaar van de Belgische manche op zondag Mattias Ekström en de Poolse EK rijder Martin Kaczmarski.

IMG_9014

Na de loting stond Jos voor de eerste heat samen met Verkuringen, Kaczmarski, Kristoffersson en Ekström op de startgrid. Al moest de huidige WK leider helaas na de vrije trainingen forfait geven met transmissie problemen. Onze drukker maakte een goeie start en kwam als tweede de eerste bocht door. Echter na het nemen van zijn jokerlap in ronde drie moest hij nog een plaatsje prijsgeven aan Kaczmarski en werd hij als derde afgevlagd, waarmee hij een 6de tijd op de tabellen wist te zetten. Dit bracht hem samen met Timerzyanov en Marklund aan de start van de tweede heat. Met een geweldige kopstart droogde onze man uit Hoeselt deze twee WK toppers toch even af in de start. Maar in de daarop volgende bochten combinatie kreeg hij een tik van de gewezen Europese Supercar Kampioen Timerzyanov die liet voelen sneller te kunnen. Door deze kleine tik maakte Jos echter een spin en kon hij pas als derde zijn weg terug vervolgen. Finaal was een derde plaats dan ook het hoogst haalbare met opnieuw een 6de tijd algemeen. Voor de laatste kwalificatie heat werd er samen met Baumanis, Marklund en Verkuringen van start gegaan. Jos maakte echter een mindere start en kwam pas als vierde de eerste bocht door. Nadat iedereen zijn verplichte jokerlap had afgewerkt wist Jos alsnog een plaatsje goedmaken en aan Verkuringen voorbij gaan om opnieuw als derde over de finish te komen en een 6de tijd te realiseren.

IMG_8731

In de grote finale stonden de twee VW Polo’s van Team Sweden op de eerste rij en was de polepositie voor Johan Kristoffersson. De tweede startrij was in principe voor Team Austria met Baumanis en Timerzyanov en op de derde rij zagen we Kaczmarski en onze drukker uit Hoeselt. Maar omdat Baumanis zijn vlucht moest halen liet hij forfait gaan voor de finale en schoof iedereen een plaatsje op. Hierdoor mocht Verkuringen als eerste reserve mee op de startgrid plaats nemen. Wanneer het licht op groen sprong was het Kristoffersson die de koppositie in handen nam gevolgd Marklund en Kaczmarski. Jos kwam ook goed weg en wist na het tumult bij de start op de vierde positie de eerste ronde door te komen. Maar de autoriteire leider “Johan Kristoffersson” kreeg echter in ronde drie af te rekenen met mechanische pech en moest zijn VW Polo aan de kant zetten. Zijn teamgenoot Anton Marklund kreeg zo de leiding en finaal ook de overwinning in de schoot geworpen. Onze drukker kwam hierdoor op de derde positie terecht en wist deze ondanks een in de slotronden fel jagende Timerzyanov vast te houden. Zo mocht hij samen met Marklund en Kaczmarski mee op het eindpodium.

IMG_9334

Reactie Jos:  Na onze uitgeregende en modderige Challenge wedstrijd in Maggiora kregen we deze keer wel mooi rallycross weer en verliep de ganse dag ook vlekkeloos. Daags na de WK en EK manche kregen we enkele Internationale piloten aan de start, wat het voor de toeschouwers ook mooier maakte. In de tweede reeks kon ik zelfs de kopstart versieren met nochtans toppers als Timerzyanov en Marklund langs mij. Eenmaal onder aan de berg (na de jump) kreeg ik van Timerzyanov een tik, omdat die mannen hun snelheid natuurlijk hoger ligt dan de onze. Bij de start van de finale was er contact, maar wisten we uiteindelijk toch knap als 3de te finishen. We keerden dan ook zeer tevreden en met de punten van de eerste plaats voor het Belgisch kampioenschap huiswaarts.

De volgende wedstrijd tellend voor het BK Rallycross zal plaats vinden op de Estering in het Duitse Buxtehude. Dit over een goeie maand tijdens het weekend van 18 & 19 juni. Onze piloten strijdend voor het BK zullen het er opnemen tegen hun Duitse collega’s die er eveneens een manche voor het DRX kampioenschap zullen afwerken. Maar eerst zal onze drukker volgende week nog aan de start komen van de tweede wedstrijd voor de Supercar Challenge in het Duitse Oschersleben en dit met zijn Porsche 911 GT3.

Foto’s Johan Hendrickx