Coox na EuroRX Höljes: “Dit smaakt naar meer!”

Afgelopen weekend was het eindelijk zover. Jochen Coox verscheen aan de start voor de derde wedstrijd van het Europees kampioenschap Rallycross, kortweg EuroRX, in het Zweedse Höljes. Een lang gekoesterde droom ging eindelijk in vervulling.

Voorafgaand aan het weekend werd de VW Polo binnen gebracht bij Trollspeed. Victoria werd volledig op punt gezet en niets werd aan het toeval overgelaten. De Polo verscheen in topconditie aan de start in Höljes. Op de vrijdagavond werden er al vrije trainingen verreden, kort na deze training spraken wij met Jochen.

Wat een geweldig circuit is dit! Nou weet ik waarom dat ze dit “the magic weekend” noemen. Helaas heb ik maar 1x kunnen trainen omdat men mij op de pre-grid over het hoofd had gezien, maar de eerste kennismaking met deze omloop is waanzinnig! Ik kan niet wachten om weer naar buiten te gaan.

DSRX5642

Voor de zaterdag stonden er 2 kwalificatiereeksen op het programma. Helaas speelden de weergoden Jochen de gehele dag parten. Vlak voor de eerste reeks stopte het met regenen waardoor de baan steeds droger en droger werd. Coox moest derhalve onder de natste omstandigheden zijn tijd rijden. Een reeks overigens met stevige kleppers aan de start zoals: Tohill, Hedström, Tånevik en Kaczmarski. Met name het eerste drietal heeft een ruime ervaring op deze omloop. Voor Coox was het dan ook duidelijk; uit het strijdgewoel blijven en aanpikken bij Tohill of Hedström. Uiteindelijk weet Coox niet verder te komen dan een 21e tijd, maar toch was de man uit Rekem positief gestemd.

Dit waren waanzinnig moeilijke omstandigheden. In de vrije training heb ik amper 4 rondjes kunnen rijden en dan ook nog in droge omstandigheden. Nu lag het parcours er uiterst vettig bij en ik kon de mannen voor me niet bijbenen. Ik maakte een fout na de jump anders had ik Kaczmarski nog kunnen pakken.”

DSRX7101

Later op de dag volgde de tweede kwalificatiereeks. Nu mocht Coox het opnemen tegen O’Donovan, Kaczmarski, Tahko en Karai. Ook nu moest er gereden worden op een opdrogend circuit. Bij de start neemt Karai de leiding gevolgd door O’Donovan. Coox is rondenlang in een strijd verwikkeld met de Pool Kaczmarski, die met een lekke achterband uiterst verdedigende lijnen rijdt. Als Karai in het velodrome in de fout gaat schuift iedereen een plekje op. In de laatste ronde over de jump besluit Coox een alles of niet poging te wagen en met succes! De Polo glipt binnendoor bij Kaczmarski in de laatste bocht en Coox weet een uitstekende 12e tijd algemeen te noteren.

DSRX7777

Wauw! wat is dit kicken! Deze twaalfde tijd voelt al bijna als een overwinning tussen dit geweld. Laten we niet vergeten dat sommige teams hier met (semi)fabrieksmateriaal aan de start staan. En dan noteren wij toch maar mooi even een twaalfde tijd. Ik had een goede flow te pakken op het circuit en ik kreeg meer en meer vertrouwen. Het gevecht met Kaczmarski was geweldig, hij reed zeer strak ondanks die lekke band maar ik wist hem in de allerlaatste bocht nog te verschalken.”

DSRX7624

Voor de zondag waren de weersvoorspellingen gunstiger. De kans op regen zou aanzienlijk kleiner zijn dan op zaterdag. Uiteindelijk beslisten de weergoden anders… Voor de derde kwalificatiereeks zou Coox starten in startgroep 3. En wederom begint het vlak voor de start te druppen. Toch rijdt Coox een puike race en finisht als tweede achter (wederom) Kaczmarski, maar voor Pucher, Csucsu en Temte. Op dat moment staat Coox op een mooie 7e stek in de tussenstand, maar in de resterende groepen weten er nog 6 rijders onder de tijd van Coox te duiken. Een 13e tijd algemeen en stiekem mag er gedacht worden aan een EK-puntje.

DSRX8913

In de laatste kwalificatiereeks weet Coox een 14e tijd te noteren in opnieuw moeilijke en natte omstandigheden. Na 4 reeksen is er een mooie 16e plaats voor het JOCO-team en hiermee weten ze 1 punt te scoren voor EuroRX. We vroegen Jochen naar zijn magic weekend.

DSRX0499

Dit smaakt echt naar meer! Wat een geweldig weekend. Om te beginnen wil ik de mensen bedanken die dit voor mij/ons mogelijk hebben gemaakt. Een dikke dank je wel aan mijn trouwe sponsors, mijn geweldige team en aan de mannen van Trollspeed! Zonder jullie zou deze deelname niet mogelijk zijn. Ik heb het weekend langzaam opgebouwd aangezien ik hier nog nooit gereden had. Nu was het niet het ideale weekend om een circuit te leren kennen met de wisselende omstandigheden die we voorgeschoteld kregen, maar we mogen niet klagen. De VW Polo powered by Trollspeed ging als een speer en voelde beter dan ooit. Ik ben onder de streep tevreden met het puntje dat we hier gescoord hebben, maar als ik een tikje kritisch mag zijn had er iets meer in gezeten. Ik heb zelf 2 kleine fouten in de reeksen gemaakt en dat wordt op dit niveau onmiddellijk afgestraft! Toch ben ik uiterst content.. en dankbaar, bedankt iedereen!” 

 

 

Back to top button