Jochen Coox zwaar teleurgesteld…

Afgelopen weekend werd op het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen de vijfde ronde van het Belgische kampioenschap rallycross verreden. Niet enkel de rijders voor het BK kwamen aan de start, maar tevens kwamen de Engelse kleppers op bezoek om een manche van hun kampioenschap af te werken. Zo prijkten er uiteindelijk maar liefst 16 (!) supercars op de deelnemerslijst. Na het uitstapje in het Zweedse Höljes, kwam Coox nu aan de start met slechts in doel… de overwinning!

Gezien het goed gevulde deelnemersveld werd er op zaterdagnamiddag al een training en de eerste reeks afgewerkt. Onder een mooi zomerzonnetje reed Coox een training zonder problemen. Voor de eerste reeks kreeg de Rekemnaar al gelijk serieuze concurrentie voorgeschoteld. De Polo mocht vanaf pole position vertrekken, maar daarnaast waren het O’Donovan en regerend Brits kampioen Julian Godfrey. Over het verdere verloop laten we Coox aan het woord.

DSRX1444

“Bij het startsein was het O’Donovan met de betere start, ik kon aanpikken maar besloot voor de eerste rechtse eieren voor mijn geld te kiezen en achter het Ford-duo aan te sluiten. Het team loodste me gelijk naar de joker en dit pakte goed uit. Ik kon het gat naar Godfrey dichten en toen de GB1 zijn extra meters maakte kon ik de tweede plek overnemen. Nu was het jagen op O’Donovan. Toen deze zijn joker speelde leek het in eerste instantie erop dat ik door kon stoten naar de leiding van de wedstrijd, maar O’Donovan kwam als een bezetene uit de joker en knalde daarbij vol in de flank van mijn Polo. Ik was passagier van mijn eigen auto en belandde zelfs in de aardewal. Oorspronkelijk kreeg O’Donovan zwart maar deze werd later weer ingetrokken. Vreemd, maar per saldo had ik er toch niks aan want ik had geen tijd op de tabellen en zat ook met een enorm pak schade.”

DSRX1500

Het JOCO-team nam de schade op en ging aan de slag om Victoria zo goed als mogelijk te herstellen. Een prestatie van formaat werd er geleverd! Om 02.30uur stond de Polo weer in perfecte conditie in de tent.

DSRX1722

Voor de zondag stonden er nog twee reeksen op het programma, gevolgd door de (semi-)finales. We spraken met Jochen over zijn zondag.

In de tweede reeks wilde ik een top-5 tijd noteren. Ik had een goede start en achter mij klapte het veld op elkaar in de eerste bocht. Ik had een vrije baan maar al snel verloor ik vermogen. Achteraf in de paddock bleek dat een darm van de turbo los geraakt was. Een tiende tijd was mijn deel. Dit betekende dat ik voor de derde reeks een absolute toptijd nodig had!”

DSRX2433

De derde reeks ging dan eindelijk probleemloos, ik pakte de leiding en stond deze niet meer af. Met een vijfde tijd sloten we de reeksen af. Ik had me weten te kwalificeren voor de semi-finales, maar stond op de achterste rij van de grid. Met een ongenaakbare Dan Rooke op pole en ook nog kleppers als Doran, Bellerby, Grint en Jansen op de grid, zou het een zware opgave worden. Niets bleek minder waar. Bij de start kon ik geen plekken winnen en voor mij doken gelijk een aantal rijders de joker in waardoor ik mijn strategie moest aanpassen. We besloten om zo lang mogelijk door te rijden, maar toen wij onze extra meters moesten maken, wisten Jansen en Bellerby te passeren. Uiteindelijk word ik dan vijfde, iets waar ik niet tevreden mee kan zijn. Heel zuur. Ik ben echt enorm teleurgesteld, ik had hier voor eigen publiek een podium willen scoren en na de zaterdag ook mijn team willen belonen. Het mocht niet zo zijn… Onder de streep heb ik de wedstrijd op zaterdag al verloren. Als O’Donovan niet zo onbesuisd uit de joker was gekomen dan had ik een derde of vierde tijd kunnen klokken. Dan had het weekend er heel anders uitgezien.”

DSRX2926

Op de vraag waar we Coox nog in actie gaan zien zei Jochen het volgende.

Op dit moment is er nog geen zekerheid. Na deze teleurstelling gaan we misschien de Challenge-wedstrijd rijden in Maasmechelen, als test om de wagen beter af te stellen en om meer tracktime in de wagen te krijgen. Daarnaast smaakte de wedstrijd in Höljes naar meer, dus we bekijken ook de mogelijkheden om Barcelona en/of Riga te rijden. Mogelijk gaat dit dan wel ten koste van de wedstrijden in het BK. We zullen zien wat het wordt.