FRX: Coox knap 7e in Franse seizoensopener!

Op het Circuit des Ducs nabij Alençon werd afgelopen weekend het Franse rallycross kampioenschap op gang geschoten. Maar liefst 17 supercars prijkten op de inschrijflijst, waaronder onze landgenoot Jochen Coox.

Op de vrijdag werden de keuringen afgewerkt in de Franse paddock, maar de Franse fans waren al in groten getale toegestroomd. Jochen Coox leek onder de indruk van het hele gebeuren. “Die Fransen zijn echt mega enthousiast. Ze willen allemaal een glimp opvangen van Victoria en zelfs collega-rijders stonden al binnen een uur bij ons in de tent om een praatje te maken. We zijn zeer hartelijk ontvangen hier!”, aldus Coox.

Voor zaterdagochtend stond de vrije training op het programma. In deze 2,5-uur durende sessie kon Coox de nodige rondjes afwerken. Uiteindelijk werd een 10e tijd genoteerd, maar deze tijd werd geklokt met extreem oude banden.

Het was dus uitkijken naar zaterdagmiddag, alwaar nog 2 kwalificatie-reeksen verreden zouden worden. In de eerste reeks mocht Coox het gelijk opnemen tegen Guy Moreton (ex Coox Scirocco). Verder stonden er nog Couillet, Juin en Audran met het VW-duo op de grid. Bij het startsein lukte Coox een goede start maar Moreton kwam nog iets beter weg en wist de leiding te nemen. Hiervan kon hij echter niet lang genieten want Coox wist zijn Polo in de derde bocht al binnendoor te steken. Uiteindelijk bleek deze actie de sleutel te zijn van de eerste reeks. Coox weet wat meters op Moreton te pakken en komt als eerste over de meet! Een geweldige derde tijd algemeen valt ten deel aan de garagehouder uit Rekem, slechts 4/10 van een seconde achter de snelste man Christophe Jouet.

Lang kon Coox niet nagenieten van de schitterende prestatie van de eerste reeks, de tweede reeks volgde immers al snel en nu mocht Coox het opnemen tegen Jouet, Chicherit, Beduneau en Maloigne.
Bij het groene licht komt de Polo niet goed van zijn plek en is Coox op achtervolgen aangewezen. Met een goede joker-strategie weet Coox nog voorbij Chicherit en Jouet te steken en als derde over de finish te komen. Fabien Pailler is het snelst in de tweede reeks, voor Beduneau en Jonathan Pailler. Opnieuw een sterke prestatie van Coox met een zesde tijd algemeen!

Wat een geweldige dag! Ik durfde me voorafgaand aan het weekend niet aan voorspellingen te wagen omdat ik het niet kon inschatten, maar dit overtreft al mijn verwachtingen! In de eerste reeks had ik een super start maar Guy (Moreton) kwam net iets beter weg. Al snel kon ik hem passeren en zo mijn eigen wedstrijd rijden. Als je dan ziet dat we op 4/10 van de snelste man zaten dan ben ik toch wel heel erg content! De tweede reeks was ook geweldig, op de start na. Toch was ik hier ook tevreden met de zesde tijd. Het niveau is hier echt hoog en die mannen hebben allemaal serieus materiaal! Als je zo rondkijkt in de paddock dan zijn het allemaal ex wagens van Hansen, Albatec etc. Voor nu zijn we tevreden, maar laten we afwachten wat morgen brengt.

De zondag in Essay zou voor Coox compleet anders verlopen dan de zaterdag. In de derde reeks weet Coox niet verder te komen dan een elfde tijd algemeen. De krachtbron van de Polo lijkt slechts op 90% te lopen en tot overmaat van ramp gaan voor de vierde reeks ook nog de hemelsluizen open! Op een natte omloop laat Coox zich verrassen bij het insturen van de jokersectie en schuift de Polo op de natte klei hard in de vangrail.

Door de goede tijden van de zaterdag weet Coox zich toch te plaatsen voor de tweede rij in zijn semi-finale. De startopstelling van deze semi was als volgt:

Aangezien de finales in Frankrijk met 8 auto’s verreden worden, was het zaak om een top-4 klassering te bemachtigen om zo door te stoten naar de grote finale! Eerst maar eens de semi finale. Het was inmiddels gestopt met regenen en het circuit was opgedroogd. Vanaf de tweede rij kwam Coox goed weg en kon aansluiten op plek vier achter Chicherit, Beduneau en Pailler. Het leidende trio verdween al snel aan de horizon, maar plek vier zou Coox nog steeds recht geven op een plek in de grote finale. Toen Coox zijn verplichte ommetje maakte moest hij tijdelijk Alain Heu voor zich dulden. De spanning was te snijden want de Citroen C4 wist wat meters te pakken en Coox kreeg op zijn beurt de Peugeot van Guillerme op zijn bumper. Toch lukte het Coox om de vierde plek terug te pakken toen Heu zijn joker speelde en hiermee door te stoten naar de grote finale!

Vlak voor de finales moesten de regenbanden weer op de wagen want de hemelsluizen gingen opnieuw open! De eerste rij werd bezet door Chicherit, Jouet en Fabien Pailler. De tweede rij was voor Beduneau en Jonathan Pailler. Op de laatste rij stond Coox, met naast hem Moreton en Maloigne.

Het hele veld kwam, onder aanvoering van Chicherit, goed door de eerste bocht. Vervolgens gaat het in de supersnelle rechts links combinatie volledig mis. Christophe Jouet maakt een zeer zware klapper en de Fransman zit zelfs een tijdje bekneld in zijn wagen die op de zij ligt. Ook Coox is bij dit ongeval betrokken maar de schade aan de Polo valt achteraf mee. De wedstrijd ligt geruime tijd stil omdat men Jouet niet uit zijn auto krijgt. Na verloop van tijd weet men de Fransman uit zijn volledig afgeschreven Citroen Ds3 te bevrijden. De re-run wordt uiteindelijk gewonnen door Chicherit, gevolgd door de gebroeders Pailler onder aanvoering van Fabien.

[Inmiddels hebben we contact gehad met de dochter van Christophe Jouet. Naar omstandigheden gaat het goed met Christophe. Hij heeft 2 gebroken wervels, maar kan zijn handen en voeten nog bewegen. De komende weken zal hij moeten rusten maar naar verwachting zal hij weer volledig gezond worden.]

Vandaag, dinsdag, spraken we nog met Jochen Coox over zijn weekend. “Uiteraard was dit helemaal top! Toch ben ik aangeslagen door de crash van Jouet. Het was een enorme klap en zijn dak was volledig plat gedrukt. Ik ben lang bij hem gebleven toen de hulpdiensten hun werk deden. Hij gaf aan dat hij “oke” was maar dat zijn rug pijn deed. Ik ben blij dat we inmiddels van zijn dochter vernomen hebben dat alles in orde gaat komen met hem. Via deze weg wil ik hem nogmaals een spoedig herstel wensen!”

Met het sportieve gedeelte van het weekend ben ik natuurlijk uitermate blij! We hebben enorm hard gestreden om de finale te bereiken. Dit had ik van tevoren nooit durven dromen! De zaterdag smaakte naar meer, maar de weergoden dachten er de zondag anders over. Onder de streep was het echter een geslaagd weekend! We hebben veel track-time gehad met de Polo en we hebben de Fransen het vuur aan de schenen gelegd. De Franse organisatie heeft ons al gevraagd of we meer wedstrijden willen rijden of misschien wel het volledige kampioenschap. We moeten kijken hoe een en ander in onze kalender gaat passen en of we toegelaten worden tot de EuroRX wedstrijden in Noorwegen en Zweden. Het volledige Franse kampioenschap zal ik vermoedelijk niet rijden, maar we gaan hier of daar zeker nog een wedstrijd meepikken!”, aldus Jochen Coox

Back to top button