WK Mettet: En wat deden de andere Belgen?

Het  WK Rallycross in België is alweer voorbij, het aftellen naar de volgende doortocht van het WK op het Circuit Jules Tacheny kan alweer beginnen. De Zweed Johan Kristoffersson zorgde voor opgeluchte gezichten bij PSRX/Volkswagen door de VW Polo de eerste zege van 2017 te schenken. En hoe! Zijn landgenoot Timmy Hansen leek op weg naar winst maar werd op de valreep dan toch nog voorbij gesneld door Kristoffersson. Of het louter aan de lekke band ligt? Allicht een combinatie van factoren want de Polo’s toonden zich bloedsnel en wie wil, mag voor de statistieken altijd eens op zoek gaan naar de richttijd die de zoon van Tommy Kristoffersson in reeks drie neerzette, daarbij werd de concurrentie even helemaal weggezet. Voor de Belgen in het WK, Francois Duval en Michael De Keersmaecker werd het al bij al een mooi weekend, want de Peugeot van de Waal en de Fiesta van “MDK” hebben duidelijk power te kort om de absolute top bij te benen. Duval sprokkelde twee WK-puntjes en JDK-rijder De Keersmaecker liet nog eens als vanouds zien wat hij in zijn mars had. Hij glimde van trots bij het terugblikken naar enkele erg mooie starts.

Maar, naast het WK was er ook strijd voor het FIA Europese kampioenschap bij de klassen Super1600 en Touringcars en was er de seizoensopener van de klasse RX2. Daarbovenop werkte de SRX-cup van Ssangyong de derde wedstrijd van het seizoen af als supportrace in dit WK-weekend. Mooi onderhandelwerk van Ssangyong om dat voor mekaar te krijgen.

Supercars geven altijd een mooi spektakel, de klasse Super1600 is alweer van een bijzonder hoog niveau dit jaar. De onderlinge verschillen zijn klein en de Super1600-wagens lijken elk jaar aan snelheid te winnen. De Belgen Davy Van Den Branden en Nick Vanalken konden dan ook niet anders doen dan aanklampen hoezeer ze ook hun beste beentje voorzetten. En wees maar zeker, ze trachtten zichzelf te overtreffen. In die mate dat Van Den Branden toegaf in het enthousiasme om zo dicht mogelijk de subtoppers te volgen ook in de fout te zijn gegaan op een bepaald ogenblik. In de vierde en laatste heat liet Van Den Branden het een beetje lopen, gaf de Citroën-rijder aan. “De wagen sparen was de boodschap”, luidde het in de service-tent van VDB Motorsport. Even verder stond de Rookie van 2016 er rustig bij, denkend aan het weekend en nu reeds op jonge leeftijd een EK-ervaring rijker. Dat is bagage die Vanalken met zijn mooie VW Polo zeker kan meenemen naar de nationale wedstrijden. In Super1600 won uiteindelijk de Litouwer Kasparas Navickas met zijn Skoda nadat de race voortijdig werd afgevlagd na een stevige koprol van de onfortuinlijke Let Artis Baumanis. Die lag op dat moment aan de leiding, beleefde tot voor de finale een mooi wedstrijdweekend, maar ging even voor de koprol al stevig in het decor in die finale.

De klasse Touringcars beleeft een iets minder jaar  wat het aantal permanente inschrijvingen betreft. Dat merkten we reeds in Barcelona. Het weglaten van deze klasse in het Zweedse Höljes is daar niet helemaal vreemd aan. In Mettet kregen we nog een mooi veld met drie Belgen (Danny De Beuckelaer, permanent rijder Steve Volders, Florent Hontoir) en de Nederlandse amazone Mandy Kasse. Allen deden het prima en dwongen een plek af in een halve finale. De Beuckelaer beleefde met de Volvo C30 zelfs een droomweekend tot kort nadat hij de halve finale winnend afsloot. Hij werd immers wegens wel erg licht duwwerk teruggezet naar de laatste plaats waardoor Volders doorschoof naar plek twee in diezelfde halve finale en Mandy Kasse naar plaats drie. “De droom is voorbij”, stamelde De Beuckelaer die uiteraard geheel begrijpelijk de ontgoocheling niet kon verbergen. Allicht wreven ze zich bij het kamp van “Den Beuk” ook even in de ogen bij het zien van andere startschermutselingen in de overige halve finales. Volders en Kasse naar de finale dus, waar ze respectievelijk vijfde en zesde werden. De Noor Lars-Oivind Enerberg won deze tweede wedstrijd.

De Fransman Cyril Raymond had het tijdens de fase van de kwalificaties bij de RX2-klasse niet onder de markt, maar kon uiteindelijk toch zijn weekend winnend afsluiten voor de Brit Dan Rooke. Ook in deze klasses streed een Belg mee en Guillaume De Ridder sloot een verdienstelijk weekend af met een vierde plek in zijn halve finale.

Verder was er dus nog de SRX-cup waarbij deze manche werd gewonnen door rallyrijder Vincent Verschueren.