Race tegen de klok voor Bart Bel

Inmiddels is de naam Bart Bel geen vreemde meer in de wereld van de Rallycross. Afgelopen seizoen deed Bart menig wenkbrauw fronsen door de gevestigde orde bruut te verstoren met de ex Kurt Lambers BMW. Inmiddels wordt er bij OTS Racing gebouwd aan een splinternieuwe BMW. Terwijl de partner van Bart, Marijn Hartog, achter het stuur zal kruipen van de oude BMW.

“Vanuit onze garage is het letterlijk dag en nacht werken om in Mettet met de nieuwe auto aan de start te staan. Aan het einde van 2023 werden we in onze klasse geconfronteerd met het feit dat we het nieuwe seizoen niet zouden mogen starten als we de rolkooi niet zouden aanpassen. Ik zat zo ver naar achteren dat ik onder de hoofdbeugel zat. Er zat niets anders op dan de rolkooi eruit te slijpen en een nieuwe te plaatsen. Maar met een rallycrossende vrouw, Marijn Hartog, werd er al snel een nieuw plan gesmeed. Aangezien Marijn een stukje kleiner is, heeft zij in de oude auto geen last van het probleem waar ik tegenaan liep.”

De krachtbron van de nieuwe BMW

“Alleen moesten we dan voor mijzelf een hele nieuwe BMW gaan bouwen. We besloten om dit te laten doen bij OTS Racing van oud bekende Marcel Ottink, de vader van de snelle rallycrosser Nathan Ottink. Het was nogal een uitdaging die we aan OTS gaven want pas na de laatste wedstrijd van Mettet hebben we de nieuwe carrosserie naar Ottink gedaan. De tijd drong om in slechts 3 maanden met een compleet nieuwe auto aan de start te komen. Zoals het er nu uitziet is het 90% kans dat we in Mettet aan de start staan. Pas de vrijdag voor Mettet zal de auto voor het eerst draaien. Zelf zit ik dan nog in Parijs, dus we hebben Luc en Steven Maris gevraagd om zaterdag wat tests te doen met de wagen. Spannend dus tot het laatste moment.”

Workshop OTS Racing

Ik krijg vaak de vraag of de nieuwe auto beter zal zijn dan die van vorig seizoen. Hierop is mijn antwoord dat ik dat niet verwacht. Door de auto conform te maken aan het reglement is de gewichtsverdeling net iets minder gunstig dan vorig jaar (andere plek rijder, en andere plek motor). Verder zijn alle onderdelen zoals motor, versnellingsbak, achteras, schokbrekers identiek bij beide auto’s.”

“Qua programma gaan we een druk jaar tegemoet. We proberen een groot gedeelte van het Belgische Rallycross kampioenschap te rijden, minus een overlap met RallyX Nordic waar ik een drietal wedstrijd zal gaan rijden. Daarnaast willen we het volledige Nederlands kampioenschap rijden en nog een paar wedstrijden van het Duitse rallycross kampioenschap.”

Raakt de BMW tijdig klaar tegen Mettet?

“Voor 2024 hebben we ons voorgenomen om de nieuwe auto op punt te krijgen. Aangezien we geen enkel kampioenschap volledig rijden is het niet reëel om het woord “kampioenschap” in de mond te nemen. We willen graag veel mooie wedstrijden rijden in verschillende landen met hier en daar misschien een dagsuccesje.”

“Mijn vrouw Marijn gaat het seizoen starten met haar eigen standaard BMW E36 328 en zal alle testdagen met mijn auto van vorig seizoen gaan rijden. Wellicht dat ze dan halfweg het seizoen de overstap maakt naar die auto. We gaan het zien. Ons team kijkt in elk geval uit naar een prachtig mooi RX seizoen!”

Back to top button
error: Content is protected !!