FRX: Coox grijpt nipt naast finale in Dreux

Afgelopen weekend werd er in Dreux, nabij Parijs, de laatste ronde van het Franse Rallycross kampioenschap verreden. In de koninginne-klasse, de Supercars, zagen we maar liefst 25 inschrijvingen met daaronder ook onze landgenoot Jochen Coox. De Rekemnaar kende een weekend met ups en downs, maar weet uiteindelijk fraai als vijfde te eindigen in zijn semi-finale. Wij spraken met Coox.

Wat een geweldig weekend opnieuw! Op zaterdag kregen we al 3 reeksen voor onze kiezen, waarbij de derde reeks in de avond was. Toch een aparte ervaring met kunstlicht. We trapten op zaterdagochtend af met de vrije training. Na mijn eerste run besloten we de verhoudingen van de versnellingsbak te veranderen. Hierdoor misten we de tweede run, maar door de inzet van mijn team stonden we er in de derde serie trainingen weer bij. Het gevoel was prima!”

Voor de eerste reeks had ik een beetje pech met de loting, ik moest van de buitenkant starten. Toch lukte me een goede start maar Meslier en Maloigne kwamen ook goed van de lijn. De eerste bochten werd er flink geduwd en getrokken en uiteindelijk kwam ik vast te zitten achter Fevre. Ik kwam nog aan de Peugeot voorbij maar het leidende duo Meslier en Maloigne waren al aan de horizon vertrokken. Met een zeventiende tijd in Q1 was ons weekend niet al te best begonnen.”

In Q2 had ik een goede run. Ik leidde van start tot finish en klokte een negende tijd algemeen. Op zich was ik tevreden met die reeks, maar toch had ik het gevoel dat er nog meer in zat. Elke seconde telt hier in Frankrijk en dat kan zomaar het verschil maken tussen een negende tijd of een vijfde tijd.”

De derde reeks, in de avond onder kunstlicht, verliep opnieuw teleurstellend. Natuurlijk is het rijden onder kunstlicht enorm gaaf, maar ik had toch moeite met het inschatten van de rempunten. Normaal ben ik gewend om ver vooruit te kijken, maar dat is in deze omstandigheden onmogelijk. Het was leuk om een keer te doen, maar voor mij niet echt voor herhaling vatbaar. We kwamen in deze reeks niet verder dan een zeventiende tijd.”

Voor de zondag wisten we dat we een goede tijd nodig hadden om een betere startplek in de semi finales af te dwingen. Achteraf gezien werd dit mijn beste reeks! Ik klokte een 2:27.4 wat goed was voor een zevende tijd, met slechts 2 seconden achterstand op Samuel Peu, die de reeks wist te winnen. Ik wist me hiermee als elfde voor de semi finales te kwalificeren. Dan de semi finale.. met 8 auto’s gaat het er altijd zeer hard aan toe en vaker dan eens ben ik daar slachtoffer van geweest. De laatste semi finale van het jaar had ik slechts 1 doel, de finale halen! Ik had een bliksemstart en kon achter pole sitter Peu aansluiten. Het hele veld begon in de eerste rechtse op elkaar te schuiven en te duwen. Ik kwam er redelijk ongeschonden uit en lag op dat moment derde, maar met Chanoine en Pailler (Jonathan) op mijn bumper wist ik dat er gevochten moest worden! Ik had een stevig gevecht met Pailler, maar uiteindelijk weet hij me voorbij te steken. Op dat moment was Chanoine er al langs met een effectieve joker strategie. Ik kwam als vijfde over de streep….”

Ik denk dat we tevreden terug mogen kijken op onze 2019 campagne. Natuurlijk had ik liever wat meer finales gereden, maar we zaten er telkens dichtbij. Het niveau is extreem hoog, maar daarom rijden we ook in Frankrijk. Via deze weg wil ik van de gelegenheid gebruik maken om mijn team, trouwe sponsors en supporters te bedanken. Zonder jullie was dit allemaal niet mogelijk! Ook een woord van dank aan de organisatie in Frankrijk, alles is er altijd tot in de puntjes geregeld en geen enkele vraag is teveel gevraagd. We voelen ons echte gasten! Wat de toekomst gaat brengen weet ik op dit moment nog niet. Er zijn diverse opties. We gaan deze winter alle keuzes op een rijtje zetten. Wordt vervolgd!”

 

Back to top button
error: Content is protected !!