Stéphanie Van Lingen: Een vrouw met ballen!

Afgelopen weekend wist ze het seizoen 2017 af te sluiten als “best of the rest”. Kristof Bex en Luc Maris waren dit seizoen ongenaakbaar, maar achter dit duo wist Stéphanie Van Lingen een topprestatie neer te zetten door het laatste trapje op het podium te bezetten. De jonge Belgische weet een mooi seizoen af te sluiten op een schitterende derde plaats! Wij spraken met Stéphanie.

Hoe ben je in de autosport/rallycross terecht gekomen?
“Op mijn 18de had ik de kriebels al te pakken gekregen in het karten. Ik heb toen op amateuristisch niveau aan enkele wedstrijden deelgenomen. Via de karting waar ik toen reed heb ik deelgenomen aan een driftwedstrijd genaamd “Driftgirl”. Deze wedstrijd heb ik gewonnen waardoor ik een jaar lang mocht driften en een aantal keren op het circuit van Zolder rijden, allemaal op de kosten van Skylimitevents. Maar eigenlijk lagen mijn genen bij de Rallycross waar mijn opa, nonkel en neef vroeger al heel wat rondjes gereden hebben. In 2014 heb ik dan ook mijn eigen racebolide gekocht, een Mazda 323 en was ik volledig verkocht aan de Rallycross.”

Je kende dit jaar je beste seizoen tot op heden, hoe kijk je zelf terug op je seizoen?
Ik ben heel tevreden over het seizoen. Ik zie me nog altijd 4 jaar terug aan de zijlijn staan, supporterend voor Luc en Kristof en nu, 4 jaar later sta ik naast hun op het podium. Iets dat ik nooit zelf had kunnen dromen! Ik ben op de eerste en laatste wedstrijd na, steeds in de top 6 geëindigd en ik heb iedere wedstrijd zonder al teveel stukken kunnen afsluiten. Rallycross blijft uiteraard ook een sport waar je wat geluk in moet hebben, maar dat houdt het altijd extra spannend.

Je hebt dit seizoen goed “je vrouwtje” gestaan. Hoe ga je met al dat testosteron om je heen om?
Ze zeggen me altijd: “Gij zijt een vrouw met ballen!” Ik gooi wat oestrogeen tussen heel die testosteron wat soms voor wat spanningen kan zorgen haha. Maar ik probeer mijn mannetje te staan tussen al die ervaren mannen en tot nu toe lukt me dat veel beter dan ik zelf verwacht had.

Wat waren, afgezien van het eindresultaat, de hoogtepunten voor jou dit seizoen?
De hoogtepunten voor mij dit jaar waren de wedstrijden op andere locaties dan de thuisbasis, Mettet en Buxtehude dus. In Mettet had ik na een schitterende wedstrijd een 3de plaats gehaald. Dat is echt een circuit dat voor mij gemaakt is met een mengeling van hoge snelheden en technische bochten, heerlijk!. Daarnaast kijk ik ook met een glimlach terug op de wedstrijd in Buxtehude waar ik een 4de plaats behaalde.

De laatste wedstrijd afgelopen week leek een dieptepunt in je seizoen, zie je dit zelf ook zo?
De laatste wedstrijd was echt een wedstrijd in mineur. De eerste reeks kon ik geen tractie vinden door een verkeerde bandenkeuze en de 2de reeks heb ik net moeten rijden in een wolkbreuk waardoor mijn tijd ook rampzalig was ten opzichte van de andere piloten. Gelukkig heb ik het in de 3de reeks een beetje kunnen goedmaken met een 6de tijd. De Q-finale had ik gewonnen waardoor ik in de semi-finale op een 6de plaats stond. Na een kanonstart kon ik heel vlot naar voren kruipen maar in de eerste bocht kwam ik in aanrijding met Stefan Vaesen waardoor we beiden in de grindbak belandden en de wedstrijd al snel voorbij was.

Tot nu toe zit er telkens een stijgende lijn in je seizoen, kun je volgend jaar de aansluiting krijgen met Bex en co? Wat denk je hier voor nodig te hebben? Gaat het dan puur over vermogen of moet het in andere zaken gezocht worden?
We zijn stilaan begonnen aan een nieuw project voor volgend jaar. Hetzelfde type wagen maar dan volledig van voor af aan gestart. We hopen met deze wagen alle kinderziektes eruit te kunnen halen en de Volvo’s het vuur aan de schenen te leggen. Maar dit zal voor ons uiteraard ook nog een verassing worden. Vermogen heb ik in principe genoeg en de wagen was op heel veel vlakken nog standaard maar qua baanligging en tractie kan ik hem totaal niet vergelijken met de concurrenten. Dus er is zeker nog veel ruimte voor verbetering en we hopen volgend jaar onmiddellijk op de start te staan met de nieuwe bolide. Maar ik weet zeker dat mijn topteam hun beste beentje voor gaat zetten. Ik wil zeker mijn ouders en Yves bedanken om altijd de wagen klaar te stomen voor iedere wedstrijd. En daarnaast ook een dikke merci aan al mijn supporters en sponsors voor alle steun dit seizoen!

 

Back to top button
error: Content is protected !!