PR NLRX: Zonnige en spannende derde wedstrijd op het Eurocircuit

Ronde 3 van het NK Rallycross ging van start met maar liefst 109 inschrijvingen. Volop belangstelling dus. Coureurs en supporters werden getrakteerd op een zeer zonnige racedag. Warme omstandigheden geven de raceauto’s veel grip en daarmee hoge snelheden en dan komt het bijbehorende spektakel vanzelf. Het kampioenschap is halverwege en ronde 3 is daarmee een sleutelwedstrijd. Dat leverde in alle klassen een spannende strijd op.

SuperNationals Plus: problemen kampioenschapsleider Bex

In de hoofdklasse van de Nederlandse Rallycross was het Luc Maris, die na drie manches en twee semi finales, van polepositie in de finale mocht vertrekken. Kampioenschapsleider Bex had al eerder op de dag moeten afhaken vanwege technische malheur.

In de finale race pakte Maris direct de leiding voor de als tweede finishende Van Lingen. Derde werd de Nederlander Roel Verhoeven, een goede prestatie van een door Belgen gedomineerde klasse. Vrouwelijke coureur Van Lingen verkleinde de achterstand in het kampioenschap t.o.v. Bex, door haar knappe tweede plaats, waardoor het kampioenschap nog binnen bereik ligt.

1. Luc Maris (Volvo)
2. Stephanie van Lingen (BMW)
3. Roel Verhoeven (BMW)

RST Junior cup: deze keer wint Ralph Donkers

De overwinning in de instapklasse RST Junior Cup (racen al vanaf 14 jaar) viel dit keer ten prooi aan de Nederlander Ralph Donkers. Kimi Vermeulen revancheerde zich na een mislukte 2e race in mei en haalde na een moeilijke kwalificatiereeks vandaag een tweede plaats. Lokale favoriet en kampioenschapsleider Jari Van Hoof werd knap derde. Ook hier ligt het kampioenschap nog helemaal open.

1. Ralph Donkers (Ford RST)
2. Kimi Vermeulen (Ford RST)
3. Jari van Hoof (Ford RST)

Super 1600: Citroёn hele dag snel

Op de Citroёn Saxo Kitcar van Steve Otzer stond vandaag geen vergelijk. Met twee gewonnen manches, de pole position en winst in de finale was de dag een compleet succes. De als derde gekwalificeerde Yves Teelen kon zijn 3e start positie niet verzilveren in bronzen medaille en werd uiteindelijk 6e.

1. Steve Otzer (Citroёn Saxo Kit Car)
2. Dennis Remans (Ford Fiёsta)
3. Davy van den Branden (Citroёn DS3)

SuperNationals Min: Filip Wojtowicz grijpt overwinning en leidt kampioenschap

In de SuperNationals Min waren er 28 deelnemers die streden om de overwinningsbokaal. Gedurende de dag was steeds een andere coureur het snelst. Eerst was het Bart Coninx, toen Dave van Beers en tijdens de derde omloop was het Filip Wojtowicz die het snelst was. Daarna stond de Volvo rijder zijn eerste plek niet meer af. Eerste in de semifinale en eerste in de finalerace was de bevestiging dat de Belg de ideale set-up voor het warme weer gevonden had.

De als twee gefinishte Kurt Lambers had wel een superstart en voltooide de eerste ronde van de finale als eerste, om deze af te moeten staan aan Wojtowicz in de 4e ronde. Bart Coninx had een matige start in de eerste ronde (5e) maar door een slimme joker strategie toch een verdiende 3e plaats in de eindrangschikking. Kampioenschapsleider Goris had duidelijk een mindere dag en strandde op een 5e plaats in de semifinale en mocht niet meedoen aan de eindstrijd. Hij verliest hiermee de kampioenschapsleiding aan Filip Wojtowicz.

1. Filip Wojtowicz (Volvo)
2. Kurt Lambers (BMW)
3. Bart Coninx (Seat)

FRC Sprintcars: Belgisch podium
De door race motoren aangedreven mini auto’s heeft een divers deelnemersveld van Nederlanders, Belgen en Luxemburgers. Deze wedstrijden bevolkten de Belgen het podiumceremonieel. Hoewel de Nederlander Josh van de Steeg in de eerste drie manches de snelheid goed kon volgen (hij was zelfs het snelst in de 2e omloop), kon hij het in de semifinale niet waarmaken. Als kampioenschapsleider strandde hij in de tweede ronde van de rit en ziet daardoor Danny van Mol (hij werd 4e) zijn leiding in het kampioenschap bedreigen.
1. Ronnie Grauwels (Kamikaz)
2. Dimitri Storme (Peters)
3. Eric Borguet (Kamikaz)

FRC Sprinters en Superklasse: wederom Matthias Boon
Ook dit keer beleefde voormalig Nederlands kampioen René van Roy zijn thuiswedstrijd door motorische pech tijdens de wedstrijd in Duitsland, deze Nederlandse ronde van het kampioenschap vanaf de tribune. De vierwiel aangedreven kanonnen met hun laaggewicht voelden zich vandaag in de zware omstandigheden als een vis in het water.
Belg Matthias Boon begon de dag als kampioenschapsleider en sloot de dag af met een klinkende overwinning. Dat maakt zijn resultaat in Nederland: 3 overwinningen uit 3 Nederlandse wedstrijden. Het zal voor zijn concurrenten moeilijk worden om hem van het Nederlands Kampioenschap 2019 af te houden.
1. Matthias Boon (Peters)
2. Johan Versluys (Trackline)
3. Guy Rys (Peters)

Junior XC: introductie smaakt naar meer
De wedstrijd telde ook mee voor het Belgisch (Bora) kampioenschap; de jongens en meisjes van de Junior XC klasse waren te gast in Valkenswaard. Deze juniorklasse maakt gebruik van de frames van de FRC Sprintklasse, maar dan met een flink kleinere motor. Dat resulteerde in 10 seconde langzamere rondetijden dan met de vergelijkbare race auto’s met 600 race motoren. De Belgische instapklasse gaf een leuke introductie aan het publiek in Nederland, waarbij fel gestreden werd voor de punten.
1. Kobé Pauwels (Kamikaz)
2. Philip van Belt (Peeters)
3. Kyandro van de Vivere (Life Live)

De volgende wedstrijd meetellend voor het Nederlands Rallycross kampioenschap is op 10 en 11 augustus a.s. op het Eurocircuit in Valkenswaard.

Back to top button
error: Content is protected !!