Litwinowicz: “Ik dacht even niet meer aan de titel”

De Pool Damian Litwinowicz heeft een sterk seizoen gisteren op de Estering in Buxtehude afgesloten met de Europese titel in de RX3 klasse. De kerverse Europees kampioen treedt hiermee in de voetsporen van onze landgenoot Kobe Pauwels die vorig jaar de grootste beker in ontvangst mocht nemen. Het binnenhalen van de titel ging voor Litwinowicz echter niet zonder slag of stoot.

Voor het weekend in Buxtehude was het reeds duidelijk dat de twee Audi-rijders Litwinowicz en Isaksætre uit het team van Volland Racing onderling zouden gaan uitmaken wie met de titel aan de haal zou gaan. Het voordeel lag bij Litwinowicz, die met 5 punten voorsprong de Duitse manche mocht aftrappen. Voor de finale was het Jens Hvaal die vanaf pole position mocht starten, met naast hem Nils Volland, eveneens uit het Audi-kamp van Volland. Isaksætre vonden we terug op de tweede rij en Litwinowicz op de laatste rij van de grid. Het was Isaksætre die voor zijn Poolse concurrent moest eindigen om zo nog een kans te maken op de titel.

Bij het startsein was het polesitter Jens Hvaal die als eerste de hairpin in wist te duiken. Achter Hvaal was het chaos en probeerde  Isaksætre zich al snel een weg naar voren te banen. Een bocht verder probeerde de Noor Dylan Dufas uit te remmen maar schoot zich hierbij zelf in de voet. Isaksætre ging wijd en Litwinowicz probeerde binnendoor schuiven. Zij aan zij gingen beide titelkandidaten richting Höhengerade waar Isaksætre bruut het gat dichtgooide en Litwinowicz tegen de vangrail zette, waarbij de ophanging van de rode Volland Audi beschadigd raakte. De Pool probeerde nog te redden wat er te redden viel en dook nu samen met Isaksætre de jokerlap in. In dit gevecht strandde Litwinowicz en Isaksætre ging in de rondte. Vanaf de zijlijn werd de kampioenschapsleider gedwongen om toe te kijken hoe Isaksætre het er nog vanaf zou brengen. Uiteindelijk bleek de achterstand na de spin te groot en finisht Isaksætre slechts als vijfde. Met Litwinowicz op zes was dit voldoende om zich alsnog Europees kampioen 2023 te kunnen noemen! Later schoven beide heren nog een plekje op in verband met de diskwalificatie van Jens Hvaal, maar dit had geen invloed meer op de stand van het kampioenschap.

Wij spraken vanochtend met de kersvers Europees kampioen en vroegen hem hoe hij, een dag later, terugkijkt op het weekend in Duitsland en op zijn seizoen.

Op dit moment voel ik me geweldig! Ik kom woorden te kort maar ben echt dolgelukkig! Voor de finale was het absoluut iets dat ik niet wilde.. crashen… toch gebeurde het, maar zoals ik het zie was Espen (Isaksætre) iets te enthousiast in de openingsfase van de race. In bocht twee ging hij er echt hard  in en tevens bij het insturen van de Höhengerade werd ik hard aangepakt. Ik toucheerde de binnenkant van de vangrail en was een passagier van mijn eigen auto. Een nachtmerrie! Ik probeerde nog door te rijden maar merkte al snel dat de schade te groot was. Toen ik uitstapte was ik zo boos dat ik zelfs even niet meer dacht aan de tussenstand van het kampioenschap.”

Overall denk ik dat we een heel goed seizoen hebben gedraaid. We hadden elke wedstrijd een goede pace en ik wist de eerste twee wedstrijden in respectievelijk Hongarije en Portugal op mijn naam te schrijven. Dat we hier een beetje ongelukkig afsluiten is natuurlijk jammer, maar per saldo telt het eindresultaat. Europees kampioen!!”

Foto’s met dank aan Johan Hendrickx

Back to top button
error: Content is protected !!