Anton Marklund neemt een optie op de titel!

De Zweed Anton Marklund heeft vandaag op het Circuit Jules Tacheny de Belgische manche gewonnen van het Europese Rallycross kampioenschap. Hiermee doet Marklund extreem goede zaken in de strijd om de Europese kroon, aangezien de concurrenten van de Zweed stuk voor stuk steken lieten vallen.

Onze landgenoot Enzo Ide, die gisteren een mindere dag kende, wist zich vandaag in het vervolg van de kwalificatiereeksen goed terug te vechten in de competitie. Ide wist zich te kwalificeren voor de tweede rij in zijn semi-finale. Helaas schoot de Audi-piloot hier te vroeg uit de startblokken waardoor er twee keer gejokerd moest worden. Een vrijwel onmogelijke opgave bleek later want Ide kwam als vijfde over de meet.

De andere uitdagers van Marklund, te weten Patrick O’Donovan en Janis Baumanis wisten ook de finale niet te bereiken. Eerstgenoemde wist wel zijn semi finale te winnen maar kreeg een 5 seconden penalty waardoor de jonge Brit terug viel naar plek 4. Janis Baumanis kreeg een 10 seconden penalty waardoor hij buiten de top-3 viel.

In de grote finale was hiermee de weg vrij voor Anton Marklund, die met zijn Set Promotion Ford Fiesta op pole position plaats mocht nemen, met naast hem de Deen Ulrik Linnemann. Svardal, Østreng, Karai en Koncseg completeerden de grid. Bij het startsein was het dan ook Marklund die er als een haas vandoor was. Karai probeerde de Audi nog buitenom te sturen in de eerste rechtste maar verloor hier de nodige meters mee. Het was Linnemann die achter Marklund aansloot. De overwinning kwam voor Marklund geen enkel moment in gevaar. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de Zweed de finale op zijn naam weet te schrijven. Linnemann en Karai bezetten de overige plekken op het podium. Koncseg, Østreng en Svardal werden respectievelijk 4, 5 en 6.

Met deze overwinning komt Marklund op 84 punten in het kampioenschap. Janis Baumanis volgt op respectabele afstand op plek 2 met 64 eenheden. Enzo Ide zakt een plekje in de tussenstand en komen we met 63 punten tegen op plek 3. Patrick O’Donovan sluit de top-4 met 60 punten.

Over 2 weken staat de laatste ronde van de Europese campagne op het programma op de Duitse Estering in Buxtehude. Met maximaal 23 punten te behalen, moet Marklund wel heel veel tegenslag kennen wil de titel hem nog ontgaan!

Back to top button
error: Content is protected !!